Selecteer een pagina

Over PUUR

Leefstijlproblemen liggen ten grondslag aan het ontstaan van chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Huisartsen krijgen mensen in een vroeg stadium te zien met leefstijlproblemen en vervolgens met de voorlopers van chronische ziekten zoals een (geïsoleerd) verhoogd cholesterol, hypertensie of gestoorde glucose.

Tessa Spiele

Over mij

Gezond leven heeft mij altijd enorm gefascineerd. Ik heb er veel over gelezen, hou van groente en sport graag. Toch heb ook ik mijn eigen uitdagingen, en ook ik weet hoe lastig het is om een echte verandering door te maken. Een onderdeel van deze verandering is het aan de slag gaan als leefstijlcoach.

Tijdens mijn opleiding als arts ging het veel over ziekten en minder over gezondheid. Daarom ben ik me gaan verdiepen in wat gezondheid nu eigenlijk is. Ik heb de afgelopen jaren meerdere cursussen gevolgd, de laatste literatuur bijgehouden en veel gepraat met collega’s uit dezelfde en andere vakgebieden. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Academie voor Leefstijl en Gezondheid die ‘leefstijlcoaching voor artsen’ aanbood. Hier leerde ik coachen en wat voor een effect dit heeft op mensen. En ik zie dat het werkt!

De afgelopen jaren heb ook ik een gedragsverandering moeten doormaken. Ook mijn leefstijl verdiende namelijk aandacht. Mijn studie bracht veel stress met zich mee, hierop reageer ik vaak door zoete dingen te gaan eten. Tijdens mijn werk was er soms weinig ruimte om rustig een gezonde maaltijd te eten, waardoor ik tijden alleen maar koffie dronk en uitgehongerd snel mijn eten naar binnen schrokte als ik de kans kreeg. Ook verstoorden onregelmatige diensten mijn slaapritme waardoor ik overdag vaak moe was. Dit laatste brengt ook weer trek naar ongezond eten met zich mee. Als huisarts is de balans soms ook moeilijk: lange dagen, veel achter een bureau en soms zorgen over het maken van de juiste keuze voor de patiënt.

Ik heb beter leren prioriteren, keuze’s maken en rust te nemen. ‘Nee’ zeggen tegen dingen die ik minder belangrijk vind. Ik leer sneller momenten van stress te herkennen en ontspan dan door te sporten, te wandelen of yoga te doen. Verder zorg ik dat ik gezonde maaltijden van tevoren heb gemaakt waardoor ik niet meer ‘verrast’ wordt door tijdgebrek of stress. Ook heb ik geleerd wat mijn lichaam nodig heeft qua voeding. Geen snelle suikers bij stress of in de nachtdienst, daardoor ben ik meer in balans.

Tessa Spiele

Tessa Spiele

Leefstijlcoach en huisarts

Ook ik heb mijn eigen gedragsverandering doorgemaakt en weet ik als geen anders dat balans op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning ervoor zorgt dat het beste uit jezelf naar voren komt.

LinkedIN

Achtergrond

OPLEIDINGEN

 • 2007 – 2013 Geneeskunde, Radboud Universiteit Nijmegen
 • 2016 – 2018 Huisartsopleiding, Radboud Universiteit Nijmegen
 • 2020 – 2021 Leefstijfcoaching voor artsen Academie voor leefstijl en gezondheid                                                    

WERKERVARING  

 • 02-2014 – 08-2014 Arts-assistent Neurologie, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem 
 • 08-2014 – 08-2015 Arts-assistent Spoedeisende hulp, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem  
 • 09-2015 – 01-2016 Arts-assistent Geriatrie, Rijnstate Ziekenhuis Arnhem
 • 09-2018 – Nu          Heden Werkzaam als waarnemend huisarts

  Tips van Tessa

  Aanbevelingen

  i

  Lees

  boeken
  Het oerdieet, Remko Kuipers
  Slapen als een Oermens, Dr. Merijn van de Laar
  De mooie voedselmachine, Giulia Enders
  Vet belangrijk, Mariëtte Boon
  Liesbeth van Rossum

  Diabetes type 2? Maak jezelf beter!, Hanno Pijl en Karine Hoenderdos
  Het leefstijlboek van huisarts Tamara de Weijer, Tamara de Weijer
  Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer, Tamara de Weijer

  Luister